Leisure Pavilion by the Dam | Bruno Rossi Arquitetos

SAVE Leisure Pavilion by the Dam | Bruno Rossi Arquitetos

Project Name: Leisure Pavilion by the Dam

Practice: Bruno Rossi Arquitetos

Products: Reka Iluminação, Personal Refrigeração, Ladrilar

Firm Location: Brazil

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 175 sq mts

Project Location: Santo Antonio de Posse, Brazil

Structural Consultants: Gil Chinellato

Photo Credits: Andre Scarpa

More Specs

Project Description

(Text as submitted by the Architect)

Refurbishment of an old straw roofing for leisure at the dam.

The ‘Leisure Pavilion by the Dam’, in a São Paulo state interior farm, takes advantage of large water containment basins used for irrigation in the orange plantations. Located in the rural area of Santo Antônio de Posse, the project was designed taking into account the existing wooden kiosk with thatched roof, in order to create a space that values outside living, leisure and contemplation.

Plan

Therefore, the intervention settled the inner demolishment of some old structures and the construction of new support infrastructure. This new pavilion, built as an independent structure, crosses the area under the shelter in a longitudinal implantation, parallel to the lake, bringing scale, direction and facade to the whole set. Its layout organizes and integrates different spaces, creating a semi-open space that ensures users privacy, without obstructing the views of the surrounding area.
The whole program is integrated through a single concrete slab. The main facades are made of slatted Cumaru wood screens, protecting those spaces that requires more privacy, such as bathroom, and allowing the organization flows, as in the barbecue area, thus reinforcing the longitudinal character of the pavilion and promoting a balance between transparency and opacity.

At both ends of the pavilion, the concrete slab rests on walls, which are covered with stones of the region itself. Sheltering a garage for surfboards and other nautical leisure equipment on one side, and on the other, showers for those who enjoy the small breath formed by the lake.

As a result, the project explores constructive systems that reinforce the character of natural materials, in agreement with its surrounding, promoting the effective communication between the pre-existing nature and the new intervention.

Images

Read More: Architecture | Refurbishing | Building with Landscape | Tropical Architecture | Bruno Rossi Arquitetos | Santo Antonio de Posse | Brazil | Pavilion
Other links