Barrenechea Social Lounge | Cafeina Design

Save

Information

  • Project Name: Barrenechea Social Lounge
  • Completion year: 2020
  • Gross Built up Area: 148 sqm
  • Project Location: Santa Cruz de la Sierra, Bolivia
  • Country: Bolivia
  • Lead Architects/Designer: Jesus Amezcua
  • Design Team: Otli Campos, Max Pasquel. Rita Bustos, Itzhel Zambrano
  • Photo Credits: Paul Renaud
More Info Less Info

Excerpt: Barrenechea Social Lounge is an architectural project designed by Cafeina Design in Bolivia. The design premises were to first respect the existing trees, second the position of the pool aims to create an intimate social spot at the back of the building, third a raised platform.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Social Lounge is a pleasure centered extension of an existing residence in Santa Cruz de La Sierra Bolivia, where the idea of a contemporary paradise is evoked as an unusual discovery. The architecture is not only peculiar, but also it nourishes the imagination, and provides a space suitable for relaxation and socialization.

Located at the backyard of an existing family residence, the project provides a ludic and social program that includes a swimming pool, BBQ area for guests, a sauna, a studio, and a guest room. The design premises were to first respect the existing trees, second the position of the pool aims to create an intimate social spot at the back of the building, third a raised platform gives the appearance of a floating structure while the sculptural columns mimic and frame the existing trees, and finally, the upper level serves as an observation deck, providing views to the surrounding trees of the adjacent natural reserve.

The predominant use of raw clay bricks and their different arrangements, originates from an intention to reappropriate and reinterpret one of the most traditional construction materials in the Santa Cruz area.

Images
[Best_Wordpress_Gallery id=”4536″ gal_title=”Barrenechea Social | Cafeina Design”]

Leave a Reply