Kamenice Villas | New How Architects

Save
Kamenice Villas | New How Architects

Information

  • Project Name: Kamenice Villas
  • Practice: New How Architects
  • Products: Rako , Schneider Electric , Grohe , Korado , Laufen
  • Completion year: 2022
  • Gross Built up Area: 1815 m²
  • Project Location: Kamenice
  • Country: Czech Republic
  • Lead Architects/Designer: David Zámečník
  • Clients: Viladomy Kamenice
  • Landscape Consultants: Atelier Partero
  • Contractors: Stavix, Landeco
  • Photo Credits: Petr Polák
  • Others: Steel and glass railings contractor: Alia system, Extensive green roof: Greenville
More Info Less Info

Excerpt: Kamenice Villas by New How Architects consists of two similar villas with square floor plans and diagonally pitched roofs that establish a universal principle in the unorganized development of the village. The central idea of the project was how to place two apartment buildings in an environment of mature greenery, which would not exceed the surrounding buildings and would be in harmony with their surroundings.

Project Description

Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák

[Text as submitted by architect] In recent years, the village of Kamenice has experienced an influx of residents and the associated construction boom. The original village is being urbanized and urban-type architecture is emerging, especially in the center of the village. The proposed plot is located very close to the center of Kamenice village, next to the main urban axis of the village – Ringhofferova Street.

Kamenice Villas | New How Architects
Site Plan © New How Architects
Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák

The surrounding development has a diverse character – there are family houses, cottages, and apartment buildings. On the north side, the plot is adjacent to the main pedestrian route that runs through the entire village. The two villas thus create an imaginary gateway to the center of Kamenice.

Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák
Kamenice Villas | New How Architects
Ground Floor Plan and Gallery Plan © New How Architects
Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák

The shape of the plot is trapezoidal with longer sides parallel. The shorter ones, towards the roads, diverge. The designers used this geometric motif in the basic urban composition of the proposal and placed two almost identical square-plan buildings on the plot, with their external facades parallel to the shorter sides of the plot. The buildings themselves are rotated by 13 degrees from each other. An irregular communal space with original mature trees is created between them. The principle of rotating the buildings is also reflected in the shape of the curved parking space, the roof, and the funnel-like widening access road.

Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák
Kamenice Villas | New How Architects
Elevation © New How Architects
Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák

In terms of urban operation and function, the site is divided into longitudinal strips with different functions. Along the eastern perimeter, a road leads to the parking lot. On the other side of the parking lot, there is a pedestrian walkway that traverses the entire site from north to south, connecting Ringhoffer Street to the pedestrian walkway on the north. 

The western strip of the plot is the widest and is used for private housing.

Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák
Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák

The central space with original mature trees evokes the feeling of a park between two residences and creates a semi-private space serving the community life of the residents. Private front gardens are designed in the peripheral parts of the residential zone, in direct connection with the ground-floor apartments.

Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák
Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák

The central idea of the project was how to place two apartment buildings in an environment of mature greenery, which would not exceed the surrounding buildings and would be in harmony with their surroundings. Two similar villas with square floor plans and diagonally pitched roofs sensitively respond to the surrounding buildings and establish a universal principle in the unorganized development of the village’s wider center.

Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák
Kamenice Villas | New How Architects
Section © New How Architects
Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák

The dynamic facades and the wooden cladding evoke a civilized and welcoming expression of the new buildings, materially connected to the surroundings and nature. The villas are designed as single-staircase buildings – a typology where all apartments on a floor are accessible from one vertical communication space. Both villas have three floors, with the top floor as an attic. There are 8 apartments in each villa, ranging in size from 2+k’ette to 4+k’ette.

Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák
Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák
Kamenice Villas | New How Architects
© Petr Polák

Horizontal structural elements of the buildings – strip footings, ceilings, balconies – are monolithic reinforced concrete, while the load-bearing walls are made of brick blocks. The roof structure, finished with a grey PVC membrane, is comprised of wooden rafters, supported by steel purlins. The external walls are insulated with mineral wool, coated with plaster, and completed with vertical wooden slats from Siberian larch. The covered parking space is made from steel profiles with trapezoidal sheet metal roofing. The roof is extensive green. The access road to the parking lots is designed from concrete grass blocks filled with fine gravel.

Leave a Reply