Lantern in the Park | Dar & Wagh

Save
Lantern in the Park | Dar & Wagh

Information

  • Project Name: Lantern in the Park
  • Practice: Dar & Wagh
  • Completion year: 2019
  • Gross Built up Area: 38000 sq. ft
  • Project Location: Thane
  • Country: India
  • Lead Architects/Designer: Ranjit Wagh and Amber Dar Wagh
  • Design Team: Kritika Sinhgal, Ashes Das
  • Clients: Lodha Developers
  • Photo Credits: Niveditaa Gupta
More Info Less Info

Excerpt: Lantern in the Park designed by Dar & Wagh connects to the surrounding precinct through multiple entries and pedestrian walkways – weaving itself into the housing fabric. Their intent was to create a variety of spaces within and around the building for people with diverse interests to find their own place.

Project Description

Lantern in the Park – A Community Club

[Text as submitted by architect] This Community Club with its expansive Green is the primary institution within a suburban housing development, offering residents a place to enjoy a multitude of recreational, social, sports and leisure activities. It is located in Thane, near Mumbai, India, within a landscape of new construction, characteristic of city fringes in the developing world. The place has a hot tropical climate with severe seasonal monsoons.

Lantern in the Park | Dar & Wagh
View from Lawns © Niveditaa Gupta
Lantern in the Park | Dar & Wagh
Gymnasium © Niveditaa Gupta

The site, an old factory building with a large Banyan Tree at its entrance, was converted by the owners into residences. We designed the Club around this tree, keeping the built form towards the fringe, retaining an acre of green open space – one of the largest in Thane. The Club houses a concierge, a café, multi-purpose halls, a cinema, a gymnasium, a crèche, neighborhood shops, a games room, an indoor basketball court and three swimming pools totaling close to 40,000 sq. ft. of public amenities.

Lantern in the Park | Dar & Wagh
Detail © Niveditaa Gupta
Lantern in the Park | Dar & Wagh
Indoor Pool © Niveditaa Gupta

The building connects to the surrounding precinct through multiple entries and pedestrian walkways – weaving itself into the housing fabric. It is tightly hemmed in by the surrounding taller masses, such that the overall elevation of the building can never be experienced as a whole. The design therefore consciously allows each face of the building to respond locally to its immediate frontage, creating smaller community spaces in, around and over the Club.

Lantern in the Park | Dar & Wagh
Verandah © Niveditaa Gupta
Lantern in the Park | Dar & Wagh
Indoor Courts © Niveditaa Gupta

Functions are organized in a linear manner fronting a wide verandah, carved out of thick stucco walls. Roofs become landscaped decks and play areas. Laterally juxtaposed against the thick walls and verdant roofs is a crisp metal screened box, the Lantern. The screen made of silver anodized expanded mesh acts like a sieve of mini-louvers and keeps the elements off while allowing views through. It reinforces the central position of this Club within surrounding residences.

Lantern in the Park | Dar & Wagh
Lantern in the Park © Niveditaa Gupta

Our intent is to create a variety of spaces within and around the building for people with diverse interests to find their own place. Through memories and associations over time, we hope that the Club becomes an indelible part of the Residents’ image of their precinct and their lives.

Lantern in the Park | Dar & Wagh
Sketches © Dar & Wagh

Leave a Reply