The Curved Wall | Studio Infinity

Save
The Curved Wall | Studio Infinity

Information

  • Completion year: NA
  • Project Location: Pune
  • Country: India
  • Photo Credits: Yogesh Mahumani
More Info Less Info

Excerpt: The Curved Wall is an office designed by the architectural firm Studio Infinity. Since the office is for an HVAC company, the firm decided to keep these services exposed and not cover them with paneling or a false ceiling. So, efforts were put in for proper alignment of ducts, pipes and cables throughout the office. The main vents were painted in rust orange against a black ceiling to make a subtle statement of their trade and expertise.

Project Description

[Text as submitted by Architect] The client approached us to design their main office in a new space they had purchased to fulfil their growing needs. At our disposal were a tight commercial space and overwhelming spatial requirements. So, our initial thought process started by segregating their functional requirements and defining a smooth circulation between various departments. The visitor and back-end staff movements were determined, and spaces were assigned accordingly.

The Curved Wall | Studio Infinity
© Studio Infinity
The Curved Wall | Studio Infinity
© Yogesh Mahumani

A curved wall was introduced in the layout to break away from the tight and rigid nature of the formed rectangular spaces. This element helped us change the way movements happened, and the way aesthetics were governed in the entire premise. 

The Curved Wall | Studio Infinity
© Yogesh Mahumani

A material palette consisting of wood, grey veneer and metal contributed to the overall design vocabulary. The idea was to keep the palette minimal and use the inherent qualities of those few elements in ways such that every space gets its own identity and yet follows a common language. Vertical and horizontal lines were used to increase or decrease the verticality of given spaces and keep the visual volumes aligned.

The Curved Wall | Studio Infinity
© Yogesh Mahumani

Since only one side was exposed to harsh sunlight, a series of wooden screens were derived from filtering in controlled natural light. These screens eventually become a focal point of the visuals for the entire office space. The crisscross pattern of sleek wooden members continued on tables and in adjoining furniture.

The Curved Wall | Studio Infinity
© Yogesh Mahumani
The Curved Wall | Studio Infinity
© Yogesh Mahumani

Since the office is for an HVAC company, we decided to keep these services exposed and not cover them with paneling or a false ceiling. So, efforts were put in for proper alignment of ducts, pipes and cables throughout the office. The main vents were painted in rust orange against a black ceiling to make a subtle statement of their trade and expertise.

The Curved Wall | Studio Infinity
© Yogesh Mahumani
The Curved Wall | Studio Infinity
© Yogesh Mahumani

Lastly, all our design endeavours for this project focused around seamlessly weaving the functional needs, simple materials, natural textures and colours to create a robust design environment, which will help the users and visitors enjoy this space to the fullest!

Leave a Reply