Sassen Residence | SALT Architects

SAVE Sassen Residence | SALT Architects

Project Name: Sassen Residence | SALT Architects

Practice: SALT Architects

Products: Lunawood, Safintra, Artmar, Colorplus, Eagle Lighting, Everite, Joos Joiners, Oggie Flooring

Firm Location: Cape Town, South Africa

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 353 sqm

Project Location: Cape Town, South Africa

Photo Credits: Linda Smal

More Specs

Excerpt: Sassen Residence is an architectural design project designed by SALT Architects in South Africa. The brief entailed to create a new family home for the couple and their two kids. The building had to speak to the rural context, respecting the natural landscape and making most of the magnificent surroundings.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Nestled in a valley next to the Disa River, this virgin plot of land is surrounded by various peaks of Table Mountain National Park in Cape Town, South Africa. The larger area is known as Hout Bay, with the Afrikaans word “hout” meaning wood, referencing the large number of Yellow Wood trees the original Dutch Settlers found in the area when first arriving in the Cape. The area has mostly kept its rural character throughout the development of the greater Cape Town area with some of the larger plots exceeding a hectare in size.

Upon first discussion with the client, we agreed that the new dwelling needs to draw from the rural like typology of farm buildings in the area, whilst still accommodating contemporary needs. Furthermore, two dwellings already existed on the property, and the placement of the building needed to be done in such a way that the feeling of spaciousness of the area is maintained. The building footprint was consequently decided to take shape as close as possible to the river without compromising the ecology of the Disa River. By placing the building closer to the south-eastern corner, only one of the other homes on the property is from the new home. Also, by placing it so far back, uninterrupted views of Table Mountain’s Geelklip Buttress and Myburgh Kloof are afforded.

Upon establishing the position of the building on the site, placement of the functions could be logically deducted. The car garage, scullery and service yard are placed towards the western boundary of the site: closest to the neighbouring property. This allowed the plan to open up towards the north and east of the property. The north-eastern corner is arguably the most important part of the layout. Here the living area opens up via cavity sliding glass doors to an external living area covered by the cantilevering main bedroom above. The importance of this corner is emphasised with the reference to the traditional barn like gable on the main bedroom façade.

The roof forms an integral part to the design and was conceived specifically to address the scale of the building in the landscape. The traditional gable ends taper towards a straight line, thereby referencing traditional architecture without an imposing scale. The main entrance to the building acts as link between the mountains to the north, and the river to the south. The entrance opens with large timber double doors, opening up to a double volume space framed with glass on either end and a flat concrete roof separating the two angled roof structures on either side. The entrance space opens at the southern end with a central pivot door that opens towards the garden leading to the Disa River. This entrance space also acts as a threshold between the kitchen and living areas on ground floor, and as separation between the main bedroom and kid’s bedrooms.

A number of design elements refer to the simplicity of an agricultural homestead – basic geometry with a simple palette of materials. The public living areas are distinguished from the more private bedrooms. This is done in a two-fold manner: a differentiation in level, and a contrast in material. White textured plastered walls frame the ground floor level where friends and family can be entertained. The upper floor – cladded in black timber – is reserved for the bedrooms and a family lounge overlooking the majestic mountains that surround the site.

Drawings

Images

 

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Salt Architects | Cape Town | South Africa

More Projects by: SALT Architects

Other links