Shareef House | DS2 Architecture

SAVE Shareef House | DS2 Architecture

Project Name: Shareef House

Practice: DS2 Architecture

Products: Toto

Firm Location: Bangalore, India

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 882.5 sqm

Project Location: Gudiyatham, Tamil Nadu

Lead Architects: Savan Kumar

Design Team: Ar. Savan Kumar, Ar. Daksha Suryawanshi, Ar. Sakshi Jain

Structural Consultants: PRC

Photo Credits: Ar. Savan Kumar, edited by Aadit Basu

More Specs

Excerpt: Shareef house, designed by DS2 Architecture is built in Gudiyatham, a town in Vellore district of Tamil Nadu.The house form is an adaptation of the prevalent residential archetype, which response to the local climate by being linear and having multiple courts. The planning strategy of the house involves an arrangement of the primary spaces along the east-west axis.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

Shareef house is built in Gudiyatham, a town in Vellore district of Tamil Nadu, located centrally at a distance of 200 km between Bangalore and Chennai. The region endures a hot and dry climate with seasonal monsoon showers. Situated in a busy and dense neighborhood, the 440 sq.m site is one of the many linear plots sandwiched between similar plots on the longer sides, while the shorter sides face the Bazaar street to the front and a narrow conservancy lane to the rear. The client is a 3rd generation resident of the locality with local and international business interests in Saudi Arabia. The family adheres to the Islamic traditional lifestyle and maintains a strong sense of community by engaging in philanthropic activities.

The house form is an adaptation of the prevalent residential archetype, which response to the local climate by being linear and having multiple courts. The planning strategy of the house involves an arrangement of the primary spaces along the east-west axis. The west end of the axis houses the entry court from the Bazaar street side while passing through the central court in the private realm before terminating at a court on the east posterior end which faces the conservancy lane.

This house stands out in comparison to the modern houses built in the neighborhood by opening up to the outside. While the common practice was to generally make the house look inwards and to restrict the interaction with the street to a minimum. This decision comes from his love for his neighborhood and his philanthropic ways, and we couldn’t imagine it being any different from his vision.

Owing to the demands placed by the family’s Islamic lifestyle and the client’s personality, the house is divided into two parts. This division is clearly visible with the change in the use of materials. The one-third anterior, which acts as a public domain where the client engages with the members of the neighborhood (which he fondly refers to as his ‘Basthi’ ), is an expression of exposed concrete holding a symbolic value of family strength and permanence of their values. It’s rustic and robust in its monolithic appearance of a form folding concrete slab bending and turning to the desired profile.

The two-third posterior becomes the private realm for the family which is an introverted mass achieved by thick exposed brick walls, functionally aiding to achieve thermal comfort. In contrast to the exterior, the interior displays a softer side with white walls, beige marble and warm wood.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | DS2 Architecture | Tamil Nadu | India | Tropical Architecture | Indian Architecture
Other links