South Valley Country House | Sthapotik

SAVE South Valley Country House | Sthapotik

Project Name: South Valley Country House

Practice: Sthapotik

Products: Conforce, As Cast in site, Kai Aluminum, Local vendor, Autocad, Sketchup, Lumion, Microsoft Excel, Microsoft Word

Firm Location: Dhaka

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 3610.26sqm

Project Location: Dhaka

Design Team: Ar. Sadeka Badiozzaman

Clients: Country House Bd Limited

Structural Consultants: The Designers & Managers (TDM)

Landscape Consultants: Sthapotik

MEP Consultants: EEE ENGINEERS, Electrical and Mechanical Consultants

Contractors: Country House Bd Limited

Project Manager: S.M Russel

Interior + Furniture: Sthapotik

Photo Credits: S.M Mushfiqul Karim & Mizanul Nasim

More Specs

Excerpt: South Valley Country House is a residential project designed by the architectural firm Sthapotik. The project aimed to create a responsible architecture for its dwellers and, at the same time, connect them with the neighbouring community in a commercially developed project.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

High-rise apartments are at an incredible pace due to the increasing demand for housing in Dhaka City. However, very few are sensitively designed with proper functional distribution, optimum ventilation, light, and green area. Moreover, lack of security resulted in isolated boxes with minor communication with the neighbourhood.

Wide transitional Breathing space, Individual Breathing space

The project is situated in the Bansundhara Residential area consisting of sixteen apartments and an area of 3610sqm. Each floor contains two apartments with wide lobby space. It is a commercially developed project by Country House BD, the real estate company. The project aimed to create a responsible architecture for its dwellers and, at the same time, connect them with the neighbouring community in a commercially developed project. 

Green for All

The project is located on the corner plot. The structure has been pushed back regarding the corner to provide relief for the neighbourhood. Instead of isolating the project by a solid boundary wall, the small urban green space on the ground tries to break the monotonous street view and encourage passers to sit and rest. For parking convenience, the apartment is approached from a 60 feet wide road. The south façade has been treated as the source of life for the project. Green terraces are incorporated on the first floor to create their own breathing space. The green terraces encourage its residents to interact with the neighbourhood. 

The Approach
The Little relief

The majority of the bedrooms have been flooded with natural light and wind. The common areas are as vibrant as the natural light penetrates the space throughout the years. The project’s biggest appeal is its wide and large verandas with gardens. These verandas add layers to the front of private spaces while providing shade from rain. Two apartments are separated by a void on the south side, which provides them with plenty of natural light and wind. Because of its location next to the void, the large lift lobby is always brightly lit. 

The composition of Brick, concrete and glass, The Transparent Barrier

A simple post-lintel structural system has been adopted for its convenience for constructing wider spans. The combination of red brick, fair face concrete, and transparent glass on the windows create a pleasant, harmonic relationship to its neighbourhood. The weaving detail on the brick connects the project with heritage yet appears as a contemporary structure.

The void that integrated the outdoor inside

Drawings

Images

Read More: Architecture | Housing | Brick | Tropical Climate | Sthapotik | Dhaka | Bangladesh

More Projects by: Sthapotik

Other links