READ. MEET. WORK. | Interior – Skin – Context

Save
READ. MEET. WORK. | Interior – Skin – Context

Information

  • Project Name: READ. MEET. WORK.
  • Student Name: Shreya Gajjar
  • Academic Studio: Interior | Skin | Context – 3
  • Softwares/Plugins: Rhino , Autodesk , Photoshop , Indesign , Lumion
More Info Less Info

Excerpt: READ. MEET. WORK. is an interior architecture project by Shreya Gajjar that focuses on building a library for education, social and cultural belonging. Taking inspiration from the Book Mountain, by MVRDV, adapting the peripheral circulation to keep the books or the main activity surrounding the smaller ones. The space reconnects the library to citizen’s daily life; on an architectural scale, it is a big window linking the interior to the exterior.

(“Text as submitted by student”)

In the time of digitization, the library is one of the places people visit. Today’s generation calls a place full of books “nerdy,” even though the library allows people to grow and get knowledgeable. Interpreting information as the core of a library into the inside spatial setup of the task, while the compositional picture brings out the possibility of a light beam. Highlighting the new vault of information makes a solid association with the encompassing park, turning into a middle person between the city and the people.

The building will act as a space to hold a summit in itself that allows different people to get together and build a new community. The library will enable users to promote and develop their analytical and technical skills. A space that has the sources to make and publish its book and stationery of its own. A library is a space whose functions deteriorated because of the Growth of digitization. For such a case, the spaces created will have a sense of belonging, making a user inclined to come.

Save

Site Context

Taking a base of Ahmedabad, we try to connect the dots to create the perfect space adaptable for users to divulge. Taking inspiration from the Book Mountain, designed by the firm MVRDV, adapting the peripheral circulation to keep the books or the main activity surrounding the smaller ones. The site being by river Sabarmati (Ahmedabad), provides narration of the Growth in the city. The site offers a great connection with the architectural masterpieces Tagore Hall, Sanskar Kendra and NID, which guides a modernistic approach to the curation of the site and its development.

READ. MEET. WORK. | Interior - Skin - Context
Site Plan and Site Section, portraying the connection of the space with the context.

The space reconnects the library to citizen’s daily life; on an architectural scale, it serves as a big window linking the interior to the exterior, showing the activities in the library to the city and also taking in the surrounding landscape. The library’s interior welcomes the people not only for the books but also allows them to cultivate the space to occupy it with workshops and activities which bring them closer to books.

Design Process

The methodology for the same will be transformative, allowing planes to rotate and shift, keeping their foci in the process, and modulating the elements of the layout/structure to bring up the architectural domain to form a self-expressive space.

READ. MEET. WORK. | Interior - Skin - Context
Understanding the organization of the Mondrian Grid and simultaneously connecting the pattern into a 3-Dimensional translation

A “logical formula,” a step-by-step procedural model, was established. The basic elements such as line, plane, and volume were set into motion, resulting in an object that appeared to “design itself.” Whether the result would be architecture or have architectural features such as a plan or façade was not a consideration of the process or a criterion for evaluation. In this sense, the problem was not to design an object but to search for and establish a transformational program free from traditional authorial constraints. [Peter Eisenmann for house IV]

READ. MEET. WORK. | Interior - Skin - Context
An added layer of color delivers the composition of model
READ. MEET. WORK. | Interior - Skin - Context
An added layer of color, materiality and opacity delivers the amalgamation of activities and spaces to deliver a composed model

He is interested in exploring architecture’s inherent nature, divorced from the program’s specificity. The nature of plane, line or column, and volume is of primary concern, as is the relationship among these elements. This relationship is organized by a rule system, which Eisenman, to borrow an analogy from linguistic theory, has called “Deep Structure.” To inculcate the same, Piet Mondrian’s Grid was taken as an inspiration. The constructive parameters of the grid are incorporated to transform the 2-dimensional composition into a 3-dimensional inhabitable composition to create a wholistic space.

Final Outcome

The library contains regions for centered work and assembly spaces committed to presentations, gatherings, and talks, with the focal point of each space communicated in the selection of materials and finishes. The primary social gathering spaces of the ground floor include a straightforward substantial design and a stone floor. Interestingly, the upper floors will be built utilizing wood, decreasing the structure’s carbon impression and giving an acoustically reasonable investigation climate.

READ. MEET. WORK. | Interior - Skin - Context READ. MEET. WORK. | Interior - Skin - Context

The main space/activity, which is the library, will be inviting with the way it sits in the context and also by the use of materials, colors, and lighting design, which in turn helps to focus more on the activity than the space. The program of the library not only includes a book reading space and a book collection, bookbinding, paper making, and spaces for seminars and workshops to happen, which in turn allows users to interact with the other users and the architecture too

READ. MEET. WORK. | Interior - Skin - Context
View to the multifunctional zone

The willingness of the library and the future aspects of the space make it believable for it to grow into a more socialized proposition. This building will not only come out as a shell but also as a safe place to activate the conditions of the neighborhood.

READ. MEET. WORK. | Interior - Skin - Context
An open-to-sky zone for transitional element, i.e., staircase

To submit your academic project for publication at ArchiDiaries visit following link. Submit

Leave a Reply