DevaDhare Dining Space | Play Architecture

SAVE DevaDhare Dining Space | Play Architecture

Project Name: DevaDhare Dining Space

Practice: Play Architecture

Firm Location: Bengaluru

Completion year: 2021

Project Location: Agani

Lead Architects: Senthil Kumar Doss

Design Team: Senthil Kumar Doss, Periyasamy P S, Shivani Saran S K, Harish Thirugnanam, RalbinVeniel, Nila Bharathi

Clients: Sentinel Adventures

Structural Consultants: Play Architecture

Landscape Consultants: Nivedita Manjunath, Satish Babu

Project Manager: VijuAntony, Pathrik AK, Shambu Murthy, Krupa Satish Babu

Collaborators: Satish Babu, Rupendra Rao, Harish Babu, Ramesh, Krupa Satish Babu, Rathana Rupendra Rao

Others: ISA Studios (Foundation Consultant); ASB & Co. (Construction Company);  Lighting Spaces, Anusha Muthusubramanian (Lighting Desig); GOJIS Lifestyle Pvt Lt (Lighting Company); Play Architecture, CARE School of Architecture, Utsav Mathur (Timbrel Vault Research Platform)

Photo Credits: Bharath Ramamrutham, Pathrik AK, Design Capture

More Specs

Excerpt: Devadhare Dining Space is a restaurant designed by the architectural firm Play Architecture. The restaurant derived its form from a catenary-based doubly curved thin-tile vault in axial compression built in collaboration with the locals. It represented the idea of “resistance through a form.”

Project Description

(“Text as submitted by the architects”)

A calm lake, fed by constant rain, develops into a dazzling stream within a deep valley. At Sakleshpur, Karnataka, a site abutting this lake, surrounded by mesmerizing vegetation and fauna, provides an immersive experience in the real world. A calm environment for a vaulting performance, where one might dine and drink in peace.

Blurring inside out, the vault frames the surrounding context defined by a shimmering lake within a deep valley.

On a 10-acre site, an organically evolved house stay has expanded into a resort, which requires a dining room above an existing stream. This dining space, which can seat up to 50 people, is a square deck with a floating canopy covering two-thirds of the floor surface. An open deck views the lake on the west, while a rear deck connects the structure to the existing facilities on the north and east. A unique, casual environment for exploration and contact with nature exists beneath the deck.

View from the indoor dining to the outdoor dining through the visual continuity towards the lake and outdoor sitting area.

Two different structural solutions were identified, which relieved the base floor plate from the roof, making each system more efficient and cost-effective. A deck slab made of 32 mm thick locally available granite is supported by a forest of thin recycled steel columns that blend in with the existing trees. A 150 mm thick doubly curved Timbrel vault roof (no reinforcing steel) in 5 layers of 15 mm thick ribbed clay tiles, spanning 16.5 m, springs independently from four corners over RCC pedestals, negating rugged terrain and creating a sense of floatation, allowing a column-free interior layout and flexibility in furniture arrangements. The vault’s simple steel formwork is recycled into tables, railings, and other structural elements.

Juxtaposition of the free-flowing form with formed stone floor providing a strong visual base.
View from the main entry to the upper deck level through the stone staircase and the visual continuity towards the lake.

This catenary-based doubly curved thin-tile vault in axial compression was built in collaboration with the locals and represented the ideas of “resistance through a form.” Inspired by nature’s geometry and forces, this dining environment smoothly connects the interior to the outdoors, eventually merging and becoming one with it. 

Drawings

Images

Read More: Architecture | Restaurant Architecture | Brick | Tropical Climate | Play Architecture | Bengaluru | India

More Projects by: Play Architecture

Other links