Cornival | Brown and Brown Architects

Save

Information

  • Project Name: Cornival
  • Completion year: 2020
  • Gross Built up Area: 200 sqm
  • Project Location: Aberdeenshire, Scotland
  • Country: Scotland
  • Lead Architects/Designer: Andrew Brown, Kate Brown
More Info Less Info

Excerpt: Cornival is the renovation and extension of a traditional Scottish cottage and byre, in the Aberdeenshire countryside. Our approach was to create a visually quiet refurb, with modern elements clad in blackened vertical timber narrow boards, forming a clear language with the traditional stonework of the cottage and byre.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Cornival is the renovation and extension of a traditional Scottish cottage and byre, in the Aberdeenshire countryside.The brief was to create a home for a growing young family, recently returned to the UK after working abroad, and who fell in love with the site and surrounding woodland on their first visit. Our approach was to create a visually quiet refurb, with modern elements clad in blackened vertical timber narrow boards, forming a clear language with the traditional stonework of the cottage and byre.

Who are the clients and what’s interesting about them?

The clients have spent many years living in the Far East, and recently returned to Scotland to start and raise a family.

What was the brief?

To create a sensitive but contemporary renovation and extension of the existing building, while making it more suitable for modern family living, and creating a stronger connection to both the site and the surrounding landscape.

What were the key challenges?

The existing building presented numerous challenges, due to its condition and construction type. In addition, the project was completed for a small budget relative to the scope of work.

What were the solutions?

We worked with the existing extension structure, stripping it back, before insulating and over-cladding, in order to maximise what could be achieved on a budget, and prevent the complete re-build which was initially thought to be required.

What are the sustainability features?

The building has been insulated to standards far exceeding the building regulations. Openings have been designed and positioned to maximise solar gain, with any required space heating coming from an air-source heat pump system.

Drawings

[Best_Wordpress_Gallery id=”5927″ gal_title=”Cornival | Brown & Brown Architects(Drawings)”]

Images

[Best_Wordpress_Gallery id=”5935″ gal_title=”Cornival | Brown & Brown Architects(Images)”]

Leave a Reply