Peak House | OMCM Arquitectos

Save

Information

  • Project Name: Peak House
  • Completion year: 2019
  • Gross Built up Area: 513 sqm
  • Project Location: Paraguay
  • Country: Paraguay
  • Lead Architects/Designer: Matías Ortiz, Ma. Paz Chamorro
  • Photo Credits: Leonardo Mendez
More Info Less Info

Excerpt: Peak House is an architectural project designed by OMCM Arquitectos in Paraguay. The project gained its own identity by being harmoniously merged with the site and the landscape in turn to functionally meet the requirements of an interesting weekend house.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Between the stones and the water. A lot located in the mountain range of Los Altos, treading geographically within the city of San Bernardino, with romantic sunset views over the famous Ypacaraí lake, which has become the historical scene of the summer life of many Paraguayans, is the site where we were summoned to project a weekend house to be enjoyed by families and friends. With a rugged topography and rocky terrain, the picturesque and steep location suggested the idea of implementing the program in such a way to generate a stepped succession of terraces that allow users to enjoy the landscape from different perspectives and times of the day.

Within this logic and according to the hierarchical order of the environments of a home, we decided to arrange the spaces in three superimposed and dislocated volumes. The garage and the service areas were located in the lowest sector of the lot, serving as an expansion of the volume of the social area, which perches open to the landscape and integrates themes related to leisure.

The dining room and gourmet cuisine are placed in a single ludic gallery on the third level, while the volume of the private spaces is composed by three en-suite bedrooms with a linear balcony that dampens the incidence of the afternoon sun. As the upper enclosure and thermal mattress of the rooms, a final panoramic terrace was raised to further allow the enjoyment of the exuberance of the green and the portrait of the lake under the setting sun.

Regarding the construction work, the materiality has a key role. Initially intended to be projected in ceramic bricks on a reinforced concrete structure, the Peak House experienced a ‘before and after’ during the excavation process. An internal regulation of the condominium limits the buildable height regarding the front of each lot, in order to guarantee the views to those lots located successively behind. This complex and challenging task was responsible for the discovery of the charm of this hill while removing the quarry.

A large number of stones that, far from being considered rubble to be removed, became our allied raw material for any enclosure that was not made of glass and any idea that could be executed with hammers, chisels, levers and a little ingenuity. In this way, we managed to optimize the use of the stone of the site and thus compensate for energy expenses and cost overruns for the purchase and transfer of foreign materials. Finally, the project gained its own identity by being harmoniously merged with the site and the landscape in turn to functionally meet the requirements of an interesting weekend house.

Drawings
[Best_Wordpress_Gallery id=”4936″ gal_title=”Peak House | OMCM Arquitectos (Drawings)”]

Images
[Best_Wordpress_Gallery id=”4937″ gal_title=”Peak House | OMCM Arquitectos (Images)”]

Leave a Reply