The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

Save
The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

Information

  • Completion year: 2015
  • Gross Built up Area: 420 Sqm
  • Project Location: Valladolid
  • Country: Spain
  • Lead Architects/Designer: Óscar Miguel Ares Álvarez
  • Contractors: Conedavi S.L.
  • Collaborators: Bárbara Arranz González, Jesús J. Ruiz Alonso, Laura Álvaro Alonso, Mario Rabanillo
  • Photo Credits: Óscar Miguel Ares Álvarez/ Jesús J. Ruiz Alonso
More Info Less Info

Excerpt: The yard of my house, designed by the architectural firm Oscar Miguel Ares, is a renovation of a patio in Valladolid, Spain. Our intention has been to recover everyday symbols and codes represented in walls and gates, stone and cement, privacy and enclosureness. A secretive exterior that, after crossing the threshold, leads to an atmosphere of light, contrasts and transparencies. The rest is a set of relationships between Opposite Concepts that generate different formal tensions: lightness / massiveness; opacity / transparency; filled / void or abstraction / figuration.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

The renovation process of a house patio situated on Platerias street, in the small Village called Santibañez de Valcorba (near Valladolid); has been raised as the annexation of several pavilions to both existing homes using different mechanisms of SEWING.

Essentially, the strategy followed has been to build a flat roof connecting both houses. The pavilions were built using Recycled Materials: reusing stone from the prior demolition to execute masonry bearing walls. Therefore between 50-60% of building materials were re-used.

The rest is a set of relationships between Opposite Concepts that generate different formal tensions: lightness / massiveness; opacity / transparency; filled / void or abstraction / figuration.

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

In our process of confronting opposite dualities, was essential to establish a neutral platform upon which the glass and masonry pavilions were erected. As well as to achieve the effect of continuity and meanwhile create a set of material relationship between masonry walls and pre-existences.

The exterior enclosure is opaque, massive. Reinterpreting the surroundings vernacular traditions, being built by masonry and using traditional techniques of applying cement typical from the surrounding townships in Ribera del Duero.

Our intention has been to recover everyday symbols and codes represented in walls and gates, stone and cement, privacy and enclosureness. A secretive exterior that, after crossing the threshold, leads to an atmosphere of light, contrasts and transparencies.

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

The yard of my house | Óscar Miguel Ares Álvarez

Leave a Reply