Result Announced | Postareal Böblingen

Save

Information

Announcement

The winners of the open international competition for the IBA’27 Project “Postareal Böblingen” (Böblingen Post Office Site) have been announced. By a large majority, the jury decided in favour of a design by Gutiérrez – De la Fuente Arquitectos from Madrid in collaboration with UTA Architekten und Stadtplaner from Stuttgart. A total of 45 architecture offices from Germany, Poland, Austria, Vietnam, the Netherlands, and the US took part in the anonymized planning competition.

Postareal Böblingen: Modell zum Siegerentwurf (Gutiérrez – De la Fuente Arquitectos / UTA Architekten und Stadtplaner)

The competition was organised by Böblinger Baugesellschaft (BBG) in cooperation with Internationale Bauausstellung 2027 StadtRegion Stuttgart (International Building Exhibition, IBA’27). Second prize went to hdg Architekten (Bad Kreuznach) together with Architekturbüro Podehl (Boppard) and bauchplan Landschaftsarchitekten und Stadtplaner (Munich), while third place was awarded to superwien architecture urbanism (Vienna). Distinctions were awarded to Steinhoff / Haehnel Architekten (Stuttgart) and studio2020 Matzat Henkel (Berlin). The other shortlisted offices may be included in the further planning processes alongside the winners that took 1st place.

Postareal Böblingen: Modell zum Siegerentwurf (Gutiérrez – De la Fuente Arquitectos / UTA Architekten und Stadtplaner)

The Post Office Site is situated directly at Böblingen train station and, as the entrance to downtown Böblingen, could play a central role in upgrading the town center. The winning design provides for a total of three structures at this prominent location. The buildings are of different sizes, with a 20-story high point facing the train station creating a focal point in the new neighborhood. New tree-lined and planted routes open up the site and make it permeable. On the side facing the train station, the authors propose a generous square with a small wood as well as water features. In addition, each of the three buildings will have a shared roof garden.

Postareal Böblingen: Lageplan des Siegerentwurfs (Bild: Gutiérrez – De la Fuente Arquitectos / UTA Architekten und Stadtplaner)

On the lower floors, the design provides for different spaces for purposes such as restaurants, cafés and shops, a mobility hub, small manufacturers, co-working spaces, and perhaps a multi-generational and educational center. The upper floors will provide housing for different needs and circumstances. These will range from traditional apartments with several rooms to cluster apartments and temporary housing in micro-apartments as well as homes for creativity that combine living and working space. Small-scale common rooms or shared spaces used for example as working areas or libraries and supplemented with public uses will be distributed throughout all of the buildings.

Postareal Böblingen: Visualisierung aus dem Siegerentwurf (Bild: Gutiérrez – De la Fuente Arquitectos / UTA Architekten und Stadtplaner)

Based on the plans, most of the new buildings are to be timber-based with utility shafts made from concrete. The winning design wants to recycle the concrete from the existing postal building and re-use other components directly.

“The result presents a solution for the new post office site that offers high-quality density on the one hand and good prospects for the further development of the town as a place for living on the other. The design offers lots of flexible possibilities that provide a really good basis for building on”, said the jury chair and President of Baden-Württemberg’s Chamber of Architects Markus Müller. Rainer Ganske, CEO of BBG, also expressed his satisfaction: “We experienced a very interesting competition that posed many challenges for the offices taking part. In many areas, the winning design responds as hoped to the needs of the residents and contains plenty of ideas around greening and planting. Visually appealing high-rise building rounds off what we consider to be a flexible use concept.”

Postareal Böblingen: Vielfältige Räume des Zusammenlebens (Bild: Gutiérrez – De la Fuente Arquitectos / UTA Architekten und Stadtplaner)

The jury included members from BBG, Böblingen municipal authorities, the town council, and IBA’27 as well as further experts and the three community representatives. “The residents can look forward to an innovative new component for the town with a distinctive high-rise building, which overall will really raise the profile of this part of the town”, said Böblingen’s Lord Mayor Dr. Stefan Belz. “I am delighted with the participation from the community representatives and would like to thank them sincerely for their valuable contributions, which ensured that the concerns of the residents were taken into serious consideration by the jury. This means that the project created here also comes from the heart of the community.”

Postareal Böblingen: Schnittansicht des Siegerentwurfs (Bild: Gutiérrez – De la Fuente Arquitectos / UTA Architekten und Stadtplaner)

The Post Office Site is one of currently 14 official IBA’27 Projects. “Once again we experienced a very high-quality competition”, said IBA’27 Artistic Director Andreas Hofer. “The call for entries for an IBA project and an open approach by the developers is obviously attractive. It has encouraged not only established offices but also many young architects to get involved. The different perspectives and international entries bring lots of good impetus to a competition like this. The idea of taking the overall concept by the winners of 1st place and having individual buildings in that concept planned by other prize-winners could turn the site into a very diverse part of Böblingen. The diversity that we experienced in this competition is precisely what we as IBA’27 wanted and had hoped for.”

Postareal Böblingen: Visualisierung aus dem Siegerentwurf (Bild: Gutiérrez – De la Fuente Arquitectos / UTA Architekten und Stadtplaner)

The next step is to refine the existing design by the winners of 1st place into a concrete planning proposal. The contractors want to use more than one planning office from the shortlist for the building planning. This recommendation was made by the jury in order to achieve as much architectural diversity as possible.

Böblingen, Gelände Postareal, BBG (Böblinger Baugesellschaft mbH)
Fotograf: Günter E. Bergmann – Photography
Aufnahmedatum: 12.11.2019
Böblingen, Gelände Postareal, BBG (Böblinger Baugesellschaft mbH)
Fotograf: Günter E. Bergmann – Photography
Aufnahmedatum: 12.11.2019

There will be a consultation phase with the commissioned offices, the organizer and an advisory committee, and representatives for the residents for this purpose. The aim is to finalize the concept in the autumn of 2021. Construction of the new neighborhood is set to commence in 2023. The project needs to be completed by the end of 2026 in order to be shown to the public in the IBA’27 presentation year.

Böblingen, Gelände Postareal, BBG (Böblinger Baugesellschaft mbH)
Fotograf: Günter E. Bergmann – Photography
Aufnahmedatum: 12.11.2019

For more information visit WEBSITE.

About Organizers

IBA’27 what will our lives, homes, and work be like in the future? One hundred years after the opening of the Weissenhof Estate in Stuttgart in 1927, this is the question to be addressed by the International Building Exhibition 2027 StadtRegion Stuttgart (IBA’27). The IBA aims to provide examples to make this journey into the future visible and tangible – through innovative building projects across the entire region. IBA’27 puts people at the heart of the project, using dialogue to come up with new answers to the question of how to accomplish the social, technological, and ecological transition successfully. It is managed by IBA’27 StadtRegion Stuttgart GmbH under the leadership of Artistic Director Andreas Hofer and CFO Karin Lang.

Save

Leave a Reply