A green haven among skyscrapers: MVRDV wins competition to design nature-inspired Oasis Towers in Nanjing

The Chinese metropolis of Nanjing is growing rapidly. To enable this growth, in 2015 the government formed the Jiangbei New Area, expanding Nanjing to the west across the Yangtze River. MVRDV has now won a competition to design a mixed-use residential and commercial complex on the edge of the Jiangbei New Area’s Financial District. With a green landscape nestled between two 150-metre-tall towers, Oasis Towers will provide a haven for residents in a dense and rapidly developing part of the city.

Read Further Save

Banyan Tree House | Tales of Design Studio

Banyan Tree House is a residence designed by the architectural firm Tales of Design Studio. Spatial planning of the house follows the site profile and is anchored around an existing banyan tree on the west of the site. A buffer radius of 11ft is kept around the banyan for building safety. This shaded area houses the garden seating. Floor plates of the house branch out through the site in an angular grid to form a series of interaction spaces and green niches. Spaces are positioned to establish a visual connection between themselves and the landscape without compromising privacy

Read Further Save

Paradinha – 11 cabins in the woods | SUMMARY

“Paradinha – 11 cabins in the woods are a part of hospitality design by the architectural firm SUMMARY. The initial commission was to distribute several touristic rooms over the terrain. However, the firm proposed small houses – not just rooms – so that some of them would be able to work as full-time houses rather than tourism units. Mixing these two different programs (tourism + housing), architects ensured that this complex will not have a seasonal occupation, being inhabited during the whole year and not just in the vacation period. This multifunctional approach promotes the intensity of this complex’s occupation, fostering its frequent maintenance and improving the area’s security.

Read Further Save

SUMMARY

SUMMARY is an architectural practice founded by Samuel Gonçalves in 2015. Seeking the balance between pragmatism and experimentalism, this young studio aims for solutions to answer a prominent challenge that the contemporary world places on architecture: how to make construction an increasingly summary process?

Read Further Save

Le Jardin | OPENIdeas Architects

Le Jardin is a housing project designed by the architectural firm OPENIdeas Architects. The designers wanted to infuse a new aesthetic sensibility into the real estate market of Ahmedabad. They gave us a free hand in designing the interior of the show apartment. Still, they laid out a simple motto: “Elegant and lively livable spaces.” OpenIdeas interiors for Le Jardin blend sophistication with functional elegance and attention to detail

Read Further Save

Cafeteria Barreiros Association | Dall’ovo Magalhães Arquitetura

“Cafeteria Barreiros Association is designed by the architectural firm Dall’ovo Magalhães Arquitetura. The intent was to create a contiguous space that had the function of recreational space and coexistence, especially on rainy days, and at the same time could be used for various events. The project seeks to integrate the interior structure to its exterior space and this nature, either by the large glazed wall or by the aluminum brises that give subtle transparency when closed but that, when opened, give the space the characteristic of a large veranda.

Read Further Save

Dall’Ovo Magalhães Arquitetura

“Dall’Ovo Magalhães Arquitetura is an architecture firm based in São Paulo, Brazil. The firm was founded by architects Lucas Dall’Ovo and Fabiano Magalhães with the passion for designing, transforming, and providing quality to spaces.

Read Further Save

Shopify Berlin | MVRDV

Shopify Berlin is an office interior designed by the architectural firm MVRDV. Designed as a contrast to the home office with a focus on highly intentional collaboration as a collective experience, the 1,000-square-metre interior project provides the dynamic Canadian-founded commerce company an ideal design for its rethink of the purpose of its physical workspaces. The project celebrates Shopify culture and the Berlin cityscape, providing a visual reminder of the things that make the city an exciting place to live and work.

Read Further Save

Punta Colorada III | TATŪ Arquitectura

Punta Colorada III is a residence designed by the architectural firm TATŪ Arquitectura. The project has been modulated with structural porches exposed inside and out of the building, giving rhythm and texture to it. Finally, it was decided to increase the internal volume in the social area to acquire greater contact with the exterior and to generate a second bedroom-mezzanine from which to observe the deep horizon of the sea.

Read Further Save

Galería AAF | S-AR

Galería AAF is a contemporary art gallery designed by the architectural firm S-AR. This project aims to distribute the gallery spaces in a small three-story building. The first floor contains a public space for readings and lectures and a kitchen to help prepare exhibition openings. Taken together, this construction, layout, and finishing elements serve as artifacts added to the basic structure to provide the building with specific advantages in terms of thermal comfort, light, and appearance.

Read Further Save

S-AR

S-AR is an architectural design studio based in Mexico (Monterrey and Mexico City). S-AR was formally established as a professional firm in 2006. Their work focuses on the design and development of architectural projects of several scales and typologies, from private, experimental, and social houses to architectural installations, educational buildings, furniture design, and other objects, including books and independent publications about architecture.

Read Further Save

Weekly Highlights 2022 #33

Archidiaries is excited to share the “Project of the Week” – Tsingpu Yangzhou Retreat by Neri & Hu Design and Research office. Along with this, the weekly highlight contains a few of the best projects, published throughout the week. These selected projects represent the best content curated and shared by the team at ArchiDiaries.

Read Further Save

LBA | Balance Architettura

LBA is a residence interior by the architectural firm Balance Architettura. The intervention is a recovery of an attic of a building in Turin whose final intention of the client is the primary use for Airbnb. The project thus becomes an opportunity to create an environment that can accommodate future tenants in the best possible way and simultaneously give them a moment of relaxation and peace. The building structure in reinforced concrete becomes the central project element.

Read Further Save

Narrow Brick House | Srijit Srinivas – ARCHITECTS

Narrow Brick House is a residence designed by the architectural firm Srijit Srinivas – ARCHITECTS. Despite the narrowness of the building envelope, the interior spaces did not compromise on the ingress and movement of light and air circulation. The design also took advantage of the longitudinal slope of the site via a stepped-down floor plate following the natural contours of the land and, in the process, optimized foundation costs.

Read Further Save

SHED 2.0 | Studio ii

SHED 2.0 is a mixed use space designed by the architectural firm Studio ii. The project was conceived as an extension of this landscape and articulates a rather contemporary program with largely traditional spatial vocabulary. The core program is further layered with forecourt, verandas, courtyards and mezzanine spaces that reminisce traditional Guajarati architectural terms of an agrarian household like ‘faliyu’, ‘otlo’, ‘ osri’, ‘chowk’ and ‘maliyu’. These peripheral extensions into the landscape make the spaces more humane and impart a sense of time that is slow and profuse.

Read Further Save

Paradise House | Agustin Lozada + Gonzalo Perrote

Paradise House is a residence designed by the collaboration of architects Agustin Lozada and Gonzalo Perrote. With the premise of breaking the limits within the house, it was decided to limit the changes of uses within the same spaces. The hard chores such as kitchen, laundry, and bathrooms, function as large tablets of services that simultaneously fulfill the function of limiting the spaces inside. In this way, the flexibility that is perceived in the space is an exquisite dynamic in which various functions and uses are combined in a large container space without any interruption to the other.

Read Further Save

The Brick Lantern House | Studio Biomorph

The Brick Lantern House is a residence designed by the architectural firm Studio Biomorph. The resultant building envelope was a carefully crafted parametric brick facade that responded to the prevailing climate for better building performance. The house’s layout is mainly dictated by vastu and the client’s requirements. The project highlight is the parametrically crafted façade that acts as a porous skin for the first-floor family living and semi-outdoor space. The brick skin is carefully designed with the play of Brick projections and perforations envelopes the upper floor’s north and west sides.

Read Further Save

Studio Biomorph

Studio Biomorph is an architectural firm based in Bengaluru established by Sandeep Raj and Karthica Kalyanasundaram. Studio Biomorph stands by the intent of crafting spaces that are well morphed with the environment and client’s aspirations. Essentially, we deliver sustainable architectural solutions on the lines of “Designing with Climate, Time & place.” Ever since its conception, Studio Biomorph has strived to make a significant impact through simple Architectural Adaptations and methodologies.

Read Further Save

Fuel Station + McDonald’s | Khmaladze Architects

Fuel Station + McDonald’s is a recreational project designed by the architectural firm Khmaladze Architects. Given the central location and, therefore, the importance of the site, it was decided to give back as much area as possible for recreation to the city by limiting the footprint of the building and vehicular circulation. This resulted in one volume with all programs compressed within. Spaces are composed so that two major programs – vehicle services and dining- are isolated from one another, both physically and visually so that all operations of fuel station are hidden from the view of the restaurant’s customers.

Read Further Save

Maria Rosa House | VAGA

Maria Rosa House is a residence designed by the architectural firm VAGA. The project was conceived from the desire to build an urban refuge, in which the residence, although located in a dense and busy urban context, was able to provide an atmosphere of peace and tranquility to the owner and her guests, enhancing the living spaces and the relationship with the backyard at the back of the lot. The search for keeping the original nature of the construction and the integrality of the set in which the house is inserted guided a proposal conceived from simple interventions to expand the existing construction through specific actions for the readjustment of uses to meet the customer’s needs from a functional point of view.

Read Further Save

VAGA

VAGA is a multidisciplinary architectural firm based in Sao Paulo. VAGA operates in territories of practice and research, exploring the boundaries between architecture, urbanism, and design. Conceived by the Brazilian architects Fernando O’Leary, Pedro Domingues, and Pedro Faria, the studio is an open space that works as a gathering point for people and ideas.

Read Further Save

Obra Luyaba | Barrionuevo Villanueva Arquitectos

Obra Luyaba is a residence designed by the architectural firm Barrionuevo Villanueva Arquitectos. The project defines the need to generate shelter and works on the construction logic that rethinks the economy, resources, human needs, and contained space. The work support inhabitation and contemplation, and the compositional synthesis had to be total. The structure supports the loads, defines the space, uses and material expression, in collaboration with the wooden sieves, condition and intend the sunlight and the visuals.

Read Further Save

Megurohoncho House | ROOVICE

Megurohoncho House is the renovation of a dwelling located in Meguro, a central district of Tokyo by architecture firm ROOVICE. The design process of Megurohoncho House started from the client’s requests to solve the following problems: to modernize the structure with the newest seismic retrofitting methods, incorporate a private bathroom and increase the amount of natural light on the first floor.

Read Further Save

ROOVICE

ROOVICE is an architectural firm focusing on restoration and renovation based in Yokohama, established by Noboyuki Fukui. Their approach is one of the “new nostalgia,” trying to mix the traditional with the contemporary way of building in Japan. The philosophy that carries the team is taking the valuable parts of an old building and mixing them with the current standard of living.

Read Further Save