Agrotopia Research Center for Urban Horticulture | Van Bergen kolpa Architects + META architecture office

Agrotopia Research Center for Urban Horticulture, designed by Van Bergen Kolpa Architects and META Architectuurbureau is dedicated to urban food production.With its faceted glass frontages, monumental entrance staircase and stacked functions, Agrotopia gives a striking, architectural face to horticulture on the city’s rooftops. Through innovative water recuperation and by reusing urban waste heat, Agrotopia enters a circular symbiosis with the city. With a spectacular view across the expansive landscape and the city, urban horticulture atop industrial rooftops is afforded a prominent place in Roeselare’s skyline.

Read Further Save

Van Bergen Kolpa Architects

Van Bergen Kolpa Architects is organized around its best-developed capacity: designing and realizing architectural projects on the basis of solid research. The focus of the working method is the formation of a balance – a natural equilibrium – between programme, landscape and natural resources. The balance is a dynamic system like a natural scaleless ecology, which can connect different spatial conditions and programs. In this way the seeming contradictions between design brief, technology and context can be used in an inventive and positive way.

Read Further Save

The Temple (960 Landscapes) | Hyunjejoo_Baukunst

The Temple (960 Landscapes), designed by Hyunjejoo_Baukunst, is a single huge object installation made by stacking hundreds of transparent acrylics one after another. The 960 transparent acrylics that exist as the background of the library project the surroundings, transforming the library into a beautiful and gigantic temple of books. Inspired by the huge bookshelf of the library, hundreds of acrylics in the shape of bookshelves always change depending on the viewing angle and the movement of light, providing a colorful landscape.

Read Further Save

Kostelec Residence | ADR

Kostelec Residence, designed by ADR, emphasizes a simple and clean interior, closely connecting indoor and outdoor spaces while respecting the context and the client’s wishes. The fundamental concept of the design was the inconspicuous character of the whole complex when observed from a distance, but also its dispositional and, above all, functional simplicity. These principles led to a solution featuring several horizontal masses. Individual buildings are nestled on the plot in a logical layout – the property caretaker’s house is located near the entrance to the complex.

Read Further Save

ADR

ADR is an architectural studio established by Aleš Lapka and Petr Kolář in 1996. Today, the studio focuses on both construction and reconstruction projects. They also work on interior design projects, closely cooperating with visual artists. The ADR studio designs projects both in Czechia and abroad. In their more than twenty-five years of experience, the architects have crafted their own style.

Read Further Save

Casa JS | HORMA Estudio

Casa JS, designed by Horma Estudio, intends of proposing a clear and simple strategy, capable of being understood and lived with kindness. A central piece becomes the reference axis of the proposal, serving all the uses of the house, located around it. The vibration and rhythm of the central element are balanced with the tranquillity of the rest of the space. The pavement becomes a plinth where it meets the vertical and its height is decided according to the needs of each space, defining the continuity of the envelope that surrounds the main axis.

Read Further Save

LILITH House | DCDSAA Architecture Office

LILITH House, designed by DCDSAA Architecture Office, hopes to build a harmonious relationship among architecture, courtyard and nature through minimalist geometric deconstruction and calm symmetry. The inclined special-shaped frame of the entrance floating BOX is used, and the interesting upper and lower façades are formed. The façades are designed with large floor-to-ceiling glass. The three-dimensional structure of each BOX echoes the waterscape of the outside garden like a sculpture, creating the fluidity of the space.

Read Further Save

DCDSAA Architecture Office

DCDSAA is a professional design organization, dedicated to architectural design and interior design research and implementation. The research and good use of materials is an important way of architectural, interior and landscape design innovation, so as to balance the relationship between architecture, interior and nature, as well as respect for history, culture, nature and light, more modern, diversified, commercialized, more unique and open to innovation.

Read Further Save

Precious Diseases | Iván Bravo Architects

Precious Diseases, designed by Ivan Bravo Architects, is an installation that is in charge of interpreting in an inhabitable volume; the dirt of the substrate, the traces left by slow but tireless growth, the almost imperceptible movement in search of the little light that manages to sneak into the subsoil, reveal what the museum room hides: life itself. For a few months, it was possible to find in the subsoil of the capital, all the weight of modern development supported by a modest and fragile greenhouse full of plants, as a reminder of our vegetable state.

Read Further Save

P&G CAFETERIA | Caglayan Architects

P&G CAFETERIA, designed by Caglayan Architects, was made considering pandemic conditions, so the users’ sitting plans can be set up in two ways: sticking pandemic rules or with normal conditions. We believe that we have designed a spacious and bright cafeteria-dining hall area where office workers can enjoy their meals, drink their coffee and return to their working areas without wasting time. Different types of materials were used on the floor in order to emphasize the desk which is combined with artificial plants.

Read Further Save

Laemthong Corporation Factory | PHTAA Living Design

Laemthong Corporation Factory, designed by PHTAA Living Studio, is a renovation project to enhance the working environment for their personnel. The first consideration for the architect was how to utilize an underused space between two buildings. The solution was to create a sheltered courtyard space which would act as a meeting zone and area for staff to lunch and take breaks. Combining the canteens to Building B, next to the newly made courtyard, allows staff to mingle both inside Building B and in the new space, and breaks down the company hierarchy.

Read Further Save

FUNK & KALE | DAS Lab

FUNK & KALE, designed by DAS Lab, is a restaurant that lets the design reconcile healthy and innovative lifestyles to some extent. Based on the brand’s concept, the new restaurant is expected to break the generally “harmonious” dining environment through functional installations. The designers organized the spatial structures in a way of curating an exhibition-like experience and worked to create an “emotional” space with rigorous geometric order.

Read Further Save

DAS Lab

DAS LAB is a sub-brand established by DAS Omori Design for retail space design. It uses experimental language to express its voice through design in various fields such as space, brand, and product. Good at breaking away from stereotypes and doing research in ways that are different from the norm. Through research, we are more critical in giving the work a unique memory point.

Read Further Save

Weekly Highlights 2022 #8

Archidiaries is excited to share the “Project of the Week”. Along with this, the weekly highlight contains a few of the best projects, published throughout the week. These selected projects represent the best content curated and shared by the team at ArchiDiaries.

Read Further Save

Vrindavan Guest House | Studio Praxis

Vrindavan, designed by Studio Praxis, is a habitat integrated with cultural integrity and daily movements define the significance of the city. A relaxed guest house was an exploration of an architectural insight of domains spatially adapted to unite the devotees with the eternal. The contemporary built form invited the devotees to spend moments in the tone of simplicity. The journey of the building starts from the alive streets of Vrindavan smelling the divine aura in the air. The idea was to organize a place of togetherness and a sense of beauty simplistically.

Read Further Save

SETAGAYA HOUSE RENOVATION | KOMPAS

SETAGAYA House Renovation, designed by KOMPAS, concerns the renovation of their clients’ duplex residence which is situated above their ground-floor dental practice. The overall building is a 3-storey steel structure which is 18 years old. The key design challenges were, how to apply a convincing logic to the internal finishes and how to create diversity and depth of layer within a single room. Material transitions in sections are also created, moving upward from dark to light tones terminating in the white atrium.

Read Further Save

Barn in Spierdijk | Kevin Veenhuizen Architects

Barn in Spierdijk, designed by Kevin Veenhuizen Architects, is a house inspired by the typical open Dutch landscape in Spierdijk. Kevin Veenhuizen Architects wanted to give all rooms a nice view and draw the landscape inward. The entire house has been left raw and industrial and it is finished with a burnt wooden facade cladding. With the light steel roof, the barn house forms a solid gesture in the open landscape.

Read Further Save

ZHENRO·SKY MANSION | Nature Times Design Art

Zhenro·Sky Mansion, designed by Nature Times Design Art, is a model of “working + living” space for an apartment development in Xi’an, China. Based on the approach of deconstruction, the designers broke the traditional spatial pattern and created a modern space that perfectly integrates experiences and functionality. The project integrates functionality, aesthetics, cultural context and creativity, utilizes human-oriented design languages in a natural and simplistic manner, and showcases an exemplary lifestyle space to young urbanites.

Read Further Save

Marfa Suite | DUST Architects

The Marfa Suite, designed by DUST Architects is a new detached addition to an existing home in Marfa, Texas. The impetus behind the project was a desire to build a new private primary suite for a couple to seek refuge when family and friends visit. The original home, a one-bedroom adobe structure called the Mud House, was designed by Rael San Fratello. The primary building materials are compressed earth blocks, concrete, and glass.

Read Further Save

DUST Architects

D U S T is an alliance of architects, craftspeople, artists, designers, and builders with practices rooted in the master-builder tradition: a collective of people grounded firmly in the tactile, in pursuit of the intangible. The studio explores ideas and ethics rooted in a reverent intimacy with craft and place. Ideas unfold in the creative space of intersections and find form through respect for the material and unwavering attention to craft by skilled hands.

Read Further Save

Interpretation Center of the Romanesque | Spaceworkers

Designed by Spaceworkers, Interpretation Center of the Romanesque aims to be a transitional element between present and past Romanesque past. The building seeks to create a relation with the site by its implantation on the village square limit establishing an urban continuity between its volumetrics and the surroundings and making it a new element of reference for this village centre. Therefore, building always tries to be contemporary but without forgetting the important past, by creating an atmospheric symbiosis between these different times.

Read Further Save

Casa Asolo | Saymon Dall Alba Arquiteto

Designed by Saymon Dall Alba ARQUITETO, Casa Asolo is a charming contemporary cabin in part of the Villa Montegrappa accommodation complex. With large glass panes, natural wood coatings and exposed concrete, the construction is entirely focused on the stunning landscape of Cerro da Glória. The strategy applied to bring the visitor even closer to this natural environment is embodied by the suspended volume at the back, which houses the room with a whirlpool bath.

Read Further Save