Markéta Cajthamlová

Markéta Cajthamlová, an architectural practice based in Prague, Czech Republic works on architectural and interior design projects of various types.

Read Further Save

CVA House | Materia

CVA House by Materia is designed around a patio that serves as the continuation of the interior spaces. The design creates a series of episodes along the house defined by the use of natural light and materials.

Read Further Save

Reforma de vivienda en Cal Drapaire | Parramon + Tahull arquitectes

Reforma de vivienda en Cal Drapaire, an interior design project by Parramon + Tahull arquitectes intervention in the house is based on making the most of the best possible space, a closed spacious gallery was created in southeast part of the apartment. The wooden exterior carpentry which was replaced during a previous renovation with aluminium and thermal glass was restored.

Read Further Save

Ark38 by Sterck | Objekt Architecten + Hans Sterck

Ark38 by Sterck is a furniture showroom, renovated in an old industrial building designed by Objekt Architecten & Hans Sterck. The exterior of the building was restored to its full glory and while designing the interior, the choice was made to work with three materials – concrete, metal and wood – that fill the open space and subdivides the building.

Read Further Save

Son La Ceremony Dome | VTN Architects

Son La Ceremony Dome, a hospitality complex designed by VTN Architects, is the first project of the complex that applied bamboo to the main structure. The pure bamboo structure is inspired by a traditional bamboo basket. The domes have a double layered structure with a roof made of thatch. A skylight on the top of each dome allows natural lighting and natural ventilation.

Read Further Save

Samatha Resort | Unfoldesign

Samatha Resort, designed by UNFOLDESIGN, is located in the tea fields belonging to Yuquan Temple, China which was once composed by the poet Li Bai. The design provides a special space for visitors through the regional culture and integrates modern design language at the same time.

Read Further Save

A House in Yarmouk | Studio Toggle

A House in Yarmouk, designed by Studio Toggle, has a volume that is divided in the centre of the plot into two identical units housing the independent quarters of each of the two families. A series of light wells and balconies placed throughout the house, along with a discreet garden space on the ground floor, focuses on the design’s main narrative of diffused natural lighting.

Read Further Save

Lao Ding Feng Beijing | Neri&Hu Design and Research Office

Lao Ding Feng Beijing, an old warehouse adaptive reused by Neri&Hu Design and Research Office, has a new cast concrete object moulded into the old brick shell, its various openings and negative spaces form the main retail, gallery and office spaces. Traversing through the new concrete object and experiencing the interstitial spaces between the new insertion and the old building brings a sense of connectivity between past, present, and future and gives this historical Beijing pastry brand new home.

Read Further Save

Weekly Highlights 2023 #26

Archidiaries is excited to share the Project of the Week – CR House | Obra Arquitetos. Along with this, the weekly highlight contains a few of the best projects, published throughout the week. These selected projects represent the best content curated and shared by the team at ArchiDiaries.

Read Further Save

Ashirwad Hospital | Vijay Gupta Architects

Ashirwad Hospital, designed by Vijay Gupta Architects, employs a vertical zoning system, with the monolithic block carved up into distinct hospital functions by levels – clearly restricting the public from the private areas. Ashirwad Hospital in Varanasi is one such resource that not only provides quality healthcare but also sets a precedent for how reinvigoration of existing structures to develop social infrastructure in Tier 2 cities.

Read Further Save

Minimalist apartment with a colour splash | Alexander Tischler

Minimalist apartment with a colour splash, a home interior by Alexander Tischler, has a spacious combined kitchen-living room for cosy gatherings and a bedroom leading out to a private dressing room and a master bathroom. The design has laconic kitchen cupboards, a chandelier and a dining table right from the living room, having a curved sofa that adds dynamics to the space.

Read Further Save

Alexander Tischler

Alexander Tischler, a design firm based in Russia and USA, is a full-service interior design company. The firm has designers, engineers, fitters and finishers working together to design interiors and furniture fully corresponding to the concept.

Read Further Save

Michalka Line – Phase 1 | Atelier 38

Michalka Line / Phase 1, designed by Atelier 38, is a housing development of the industrial Ostrava is the workers’ colonies of semi-detached houses and terraced houses. Terraced houses are located among the heterogeneous development consisting of single-family houses, a gardening colony, linear apartment houses and a supermarket near the former Michal mine.

Read Further Save

Villa Lumi | Avanto Architects + Ville Hara and Anu Puustinen, architects SAFA

Villa Lumi, designed by Avanto Architects + Ville Hara and Anu Puustinen, architects SAFA, has a terraced courtyard that opens towards the evening sun from the west and offers several activities for the family living in the villa. A special delicacy of the villa is the asymmetric cast-in-situ concrete stair in the entrance, highlighted by the roof window.

Read Further Save

Gather House | Story Architecture

Gather House, designed by Story Architecture, has roof windows and a façade, having a pyramidal design to match the shape of the nearby church, creating a harmonious whole on the exterior. The roof space in the middle of the house is made of concrete slats combined with a glass roof to help bring in natural light and with the spirit of a Catholic family.

Read Further Save

Tower Home | Stempel & Tesar architekti

Tower Home, designed by Stempel & Tesar architekti, chracterises simplicity, magnificent in its purity of material, elegant in its simplicity of form, and sophisticated in its interior layout, which takes advantage of the steep slope and one-of-a-kind views of the Berounka Valley, Czech Republic. The load-bearing structure consists of concrete blocks and reinforced concrete ceilings. The façade is made of contact insulation with fine-grained white plaster, broken up by the window openings.

Read Further Save

Three Elements | Kerimov Architects

Three Elements, a villa designed by Kerimov Architects, is embodied in the architecture of the house: nature (forest), water, and the city. The visible architectonics of the villa is expressed in the rhythmic alternation of transparent and impenetrable, dark and light, verticals and horizontals, the ratio of volumes and heights. The villa is aesthetically chractersises as a harmonious, holistic, and light.

Read Further Save

Garden Hotpot Restaurant | Muda Architects

Garden Hotpot Restaurant, designed by Muda Architects, respects the original ecology and is in line with the modern consumption style. Garden Hotpot Restaurant is in the hinterland of Sansheng Township, China surrounding a lotus pond, hidden in a eucalyptus forest. The restaurant integrates hotpot culture of China with the natural ecological environment.

Read Further Save

Cosmopoly | TAA (Taillandier Architectes Associés)

Cosmopoly, a housing complex designed by TAA (Taillandier Architectes Associés), recreates ecological corridors to allow the free movement of species and reinforce the resilience of the ecosystem impacted by the fragmentation of species’ habitats and climate change. The project offers a simplification of the volume initially prescribed in the lot specifications that allows more sunlight into the inner courtyard.

Read Further Save

CR House | Obra Arquitetos

CR House, designed by Obra Arquitetos, has a large sloping roof in a metal structure and L-shaped installation, where the yard turned into a large lawn fully integrated with the internal space. The project also sought sustainability solutions, using photovoltaic panels that are located in a shade at the edge of the pool and a cistern for irrigation of the garden.

Read Further Save

Renovation of Shayang Rapeseed Museum | LUO studio

Renovation of Shayang Rapeseed Museum, designed by LUO studio, is formed based on the visiting order; Starting from the bamboo courtyard after exiting the Main Building, to the celebrity statue garden. The original building had a flat roof with poor heat insulation, which was replaced by new steel frame roof on the original concrete structure. A narrow slit, at newly installed roof, is positioned for natural lighting behind the display niches complements artificial lighting.

Read Further Save