Bewboc House | Fabian Tan Architect

Bewboc House, designed by Fabian Tan Architect, has a new concrete vault form that is intended to be simple but bold; contrasting it with the existing fabric of tropical suburban homes. The triangulated “break” acts as a secured ventilated light well, cooling the house naturally. An arch roof extends outwards, creating a vaulted annex that forms the living spaces. The design’s rhythmic play of lines within a heavy structure lends to a play of light in subtle ways.

Read Further Save

Orange House | Objekt Architecten

Orange House, designed by Objekt Architecten, is a cosy, out-of-the-ordinary, colourful family home in which the residents are constantly in touch with each other. The house has a split level that enhances the playful and surprising character of the house. Colour is key in interior design which acts as a design philosophy to connect playfulness to the built environment.

Read Further Save

Pulo Market | a9a rchitects

Pulo Market, a community centre designed by a9a architects, integrates various living functions to promote community participation & interaction. Pulo Market provides a wealth of vegetables, fruits, and fresh aquatic products to buy convenience, but also tries to reproduce the memory of the lively and human touch in the space, by accommodating diverse needs – coffee, snacks, bars, restaurants, and daily retail.

Read Further Save

Furnish Studio | 11.29 Studio

Furnish Studio, designed by 11.29 Studio, is based on sustainability and the idea of bringing back the value of the unuseful element as a useful and aesthetic component of architecture. The ingenuous building formation is designed particularly for space with bamboo foldable batten walls, used as a design element, working with oil paint for an artist.

Read Further Save

11.29 Studio

11.29 Studio, an architectural firm based in Bangkok, Thailand, works on architectural and interior design projects.

Read Further Save

Welcome Home | No Architects Studio

Welcome Home, an interior by No Architects Studio, settles the overly monumental apartment into a more practical area for family living. The dwelling is equipped with designer furniture to suit the apartment and its occupants. The design also includes a well-coordinated technical infrastructure: heating elements, ventilation grids for recuperation and closures.

Read Further Save

Stacked Tectonics | Collaborative Architecture

Stacked Tectonics, designed by Collaborative Architecture, is a school building, assembled in different volumes, and piled on top of each other, creating its recognizable architectural language. The classrooms are disposed around fairly loose ancillary spaces to encourage interaction among the students and teachers.

Read Further Save

Layered Streetism_WHOOSIS Chengdu Store Space Design | Fon Studio

WHOOSIS Chengdu Clothing Store Space, designed by Fon Studio, demonstrates to end users a fun and interactive place with the same energy and WHOOSIS’ brand vision. The airy, tall commercial space is made up of double-story structures of different sizes and surrounded by a range of trendy clothing retailers. The superimposed geometric relationship or the rich layout spread horizontally became an interesting attempt for us and WHOOSIS to interpret street culture together.

Read Further Save

Weekly Highlights 2023 #19

Archidiaries is excited to share the Project of the Week – A modest house in ‘pol’ neighbourhood | Inpractice. Along with this, the weekly highlight contains a few of the best projects, published throughout the week. These selected projects represent the best content curated and shared by the team at ArchiDiaries.

Read Further Save

M Stand (Wuhan International Plaza) | STILL YOUNG

M Stand (Wuhan International Plaza), a cafe interior for a coffee brand by design firm STILL YOUNG, creates a unique sense of place relevant to coffee in the existing space and a relaxing destination for coffee drinking in the busy city of Wuhan, China. The design combines lighting, a minimalist gray tone, and metallic textures, and preserves the original features of the building.

Read Further Save

Fibonacci | Marco Maio Architects

The Fibonacci patio, designed by Marco Maio Architects, is surrounded by indirect lighting facing stone walls. The patio is split into two different functional levels, the lower one intended for necessary connections and the higher one as the wine testing area centralised by a rounded table, which serves as the main space of gathering and socialisation. The overall intervention was driven by discovering and preserving the existing elements found on site.

Read Further Save

Marco Maio Architects

Marco Maio Architects, an architectural practice based in the Czech Republic, is a team of young professionals from around the world. The practice focuses on exploration with natural light and creates a human friendly environment to the best possible extent.

Read Further Save

Chuzhi | Wallmakers

Chuzhi, designed by Wallmakers, is a two-bedroom residence with an open layout and minimalistic interiors and has floors that have been made of reclaimed wood that has been pieced together. The idea of a subterranean home that would originate from the rock bed, forming multiple whirls around the tree to create a secure private space below for the residents and a space around the trees above that ensures that the thick vegetation and ecosystem continue to thrive undisturbed.

Read Further Save

Breathing House | KiKi ARCHi

Breathing House, an old townhouse redesigned by KiKi ARCHi, focuses on three keywords of light, air, and flow, for integrating the indoor and outdoor spaces continuously. The exterior of the house changed dramatically with a special white mesh window that wraps the entire facade. The interior layout is adjusted according to optimal principles, especially the living space on the ground floor, which is connected to the courtyard.

Read Further Save

Sky Under the Trees | Mjölk architekti

Sky Under the Trees, a pavilion designed by Mjölk architekti, shows the history, the present, and the environmental vision of the Czech Republic as a place of human creativity and cares for the common space. The architecture, internal layout and dramaturgical concept of Pavillion allow visitors to physically and spiritually interact with the central idea of the exhibition. The pavilion represents a cloud, hovering over the heads of visitors, who are drawn into the heights of the garden.

Read Further Save

Reknitting the Ripped Urban Realm by Virtue of Ontology in Architecture | Bachelors Design Thesis

Reknitting the Ripped Urban Realm by Virtue of Ontology in Architecture, architectural Bachelors Design Thesis by Netal Chandak from IDEAS (Institute of Design Education and Architectural Studies), Nagpur University, India, explores ontology in architecture and questions the principles of newer development to respect the existing spirit and culture of the sacred precinct of Varanasi, India. The proposal at Varanasi includes different characteristics of zones along with a ceremonial axis and also enhances the living experiences of pilgrims and local communities with a responsive socio-cultural built environment.

Read Further Save

Pokrinniemi | Avanto Architects

Pokrinniemi, a house designed by Avanto Architects, has a building volume with a square shape that conceals a cross-shaped open space. The closed rooms are situated between the four wings of the open space, where the four wings meet, and receive light from a skylight.

Read Further Save

Price f(x) Offices | collcoll

Price f(x) Offices, an office interior by collcoll, has the theme of industrialism and tries to bring a contemporary feel to the working environment. The entire floor can operate in conference room mode with café and dispersal areas. The design houses a wooden structure, which is aesthetically and technologically inspired by the creation in the game Minecraft.

Read Further Save

collcoll

Collcoll, an architectural practice based in the Czech Republic, is an open platform for architects, designers and researchers. The firm has been operating for over ten years and enriches local architecture with experimental and commercial projects.

Read Further Save

Noviotech Campus | MVRDV

Noviotech Campus, designed by MVRDV, links to the city’s own biodiversity strategy, turning the campus into a nature-inclusive landscape that connects the nearby Parks to designated green corridors, including green roofs and façades on the buildings of the campus. The campus provides carbon footprint guidelines, calls for the use of circular or bio-based materials, recommends adaptable and future-proof structures, and proposes the continuation of greenery of the building’s façades and roofs.

Read Further Save

A Roof for Helsinki – Train Factory Competition | MASSLAB

A Roof for Helsinki, an old electric train building, is reimagined by MASSLAB as a part of the social, commercial, and cultural hub in historical heritage. The new Train Factory area is a mixed-use neighborhood that accommodates a system of paths, parks, plazas, and open spaces that encourages people to spend more time outdoors together. The proposed Train Factory project will enhance and build upon the rich cultural heritage of the area, which hosts relevant historical buildings and large public spaces.

Read Further Save

Pilara House | Besonías Almeida arquitectos

Pilara House, designed by Besonías Almeida arquitectos, occupies an irregularly shaped corner lot with a gentle elevation with respect to the surrounding streets. The house, conceived as a single volume, is structured according to an orthogonal grid that allows it to be pierced toward its interior, giving rise to the creation of courtyards of different scales. In this house, the shape and position of the openings of the different patios define a multiplicity of changing atmospheres that seek to highlight the spatiality of the environments.

Read Further Save

Wyndham Clubhouse | MIA Design Studio

Wyndham Clubhouse, designed by MIA Design Studio, is a hospitality building located in the coastal resort of Phu Quoc, which desires to bring a new perspective that is both modern and traditional to a building. The project has created a separate atmosphere for relaxation by applying different techniques like exploiting, softening, or contrasting natural light, along with an organization to create wind convection throughout all spaces.

Read Further Save

Social Housing in Dessel | Studio Farris Architects

Social Housing in Dessel, designed by Studio Farris Architects, contains 22 dwellings within 7 buildings arranged side by side. In the inner part of the lot, between the street and residences is a green area designed as a park for collective use. Each building in the complex is placed orthogonally to the street and is defined by the juxtaposition of two parallelepiped volumes, characterized by a constant width and a varying length.

Read Further Save